Štampa

VANZEMALJCI POSTOJE: Otkrivena planeta na kojoj verovatno ima života

Do sada se verovalo da zvezde koje su nastajale kada je nastajao univerzum ne mogu da imaju planete, ali je otkrivena jedna upravo takva: oko nje kruže nebeska tela koja na sebi možda nose život milijardama godina duže nego Zemlja.

Kao kontra svemu što je nauka do sada tvrdila o poreklu univerzuma, stigla je vest o otkriću dve planete koje orbitiraju oko 12.5 milijardi godina stare zvezde u jednom globularnom zvezdanom klasteru: naime, sve do sada, smatralo se da zvezde koje su nastale kada je nastajao i kosmos, ne mogu da poseduju planete.

U to pradavno vreme, univerzum je tek počeo da formira teže elemente, i smatralo se da tada jednostavno nije bilo dovoljno materijala (ako ih je uopšte i bilo) za formiranje čvrstih nebeskih tela. Međutim, najnovije otkriće pokazuje da materijala ipak bilo, da su planete mogle da se formiraju – a samim tim i život na njima.

Ako su se planete formirale tako rano u prošlosti vasione, život bi nastao od ugljenika i drugih uobičajenih elemenata, baš kao na Zemlji pre više milijardi godina. Život koji kruži oko ovoliko stare solarne zvezde – ili, još bolje, oko “crvenog patuljka” – imao bi ogromnu prednost u odnosu na biološku evoluciju na našoj matičnoj planeti: prvi oblici života imali bi priliku da se formiraju milijardama godina pre našeg.

Ovo neizbežno dovodi do spekulacija da na njoj nesumnjivo ima super-vanzemaljaca, koji su u procesu evolucije daleko ispred nas. Ali, gde su onda i zašto nisu među nama?

“Ogromni su, kul su, i bezosećajni”

Na stranu to što možda i jesu a mi ne znamo, na stranu to što su možda posećivali naše pretke, bivajući tako odgovorni za napredak čovečanstva, neki naučnofantastični autori već spekulišu o mogućnosti da su “bogovski” nezainteresovani za nas i da su evoluirali do tačke u kojoj su mogli da napuste svoja tela i da se preobraze u nešto drugo: mašine, ili možda  u bestelesna bića.

Međutim, postavlja se i pitanje, ako nikakvog znaka od njih nema, možda postoji neka granica tehnološkog napretka do koje je moguće doći, kao neki prirodni “zakon” kojim univerzum štiti sam sebe.

Imajte na umu da je bićima koja se nalaze u globularnom zvezdanom klasteru veoma teško da optičkim pomagalima zavire van svog sveta, jer se njima na nebu nalazi ogroman broj planeta.

Potraga za planetama u globularnim klasterima će se nastaviti, ali ako je ugljenik u vasioni nastao tako rano onda vanzemaljci sigurno negde tamo postoje.

Možda su “ogromni, kul i bezosećajni“, kao što je pisac naučne fantastike Herbert Džordž Vels jednom rekao.

 

Telegraf

Banners

Instagram Galerija

MREŽE

Koliko je Vama i Vašem poslu bitna stabilna mreža bila ona mala ili velika? Asteh servis se odavno bavi umrežavanjem računara putem kabla ili wirelessa 2.4 i 5 Ghz. Nije bitno koliku mrežu pravite ali je veoma bitno da ona bude stabilna. Naravno što podrazumjeva i da imate prisutp svemu što želite u Vašoj mreži u što kraćem odazivnom vremenu.

Video nadzor!

Želite li video nadzor na koji možete računati ?

Zamislite da putem vašeg telefona ili laptop
uređaja možete da pratite šta se dešava u Vašem
poslovnom prostoru ili kući ?
Ili još bolje, ne morate da zamišljate sve je to
ostvarljivo uz veoma povoljne cijene!

Nije bitno gdje da se nalazite, na vašem
telefonu možete pratiti sva dešavanja.

* čak tri moguća pristupa video nadzoru
* snimanje na pokret dan I noć
* pristup čak I sa mobilnog interneta

066.123.234

Poslednje IT NOVOSTI

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

Cardiac Scan: Srce kao lozinka

28-09-2017 Hits:191 IT Novosti Adnan Brakmić - avatar Adnan Brakmić

Cardiac Scan: Srce kao lozinka

Provera identiteta otiskom prsta, skeniranjem mrežnjače ili tehnologijom prepoznavanja lica sada ima još jednu alternativu: naučnici su razvili novi sistem autentifikacije koji ne zahteva bilo kakvu interakciju korisnika - dovoljno...

Read more

OPREZ! Za infekciju bankarskim trojancem…

08-06-2017 Hits:377 IT Novosti Adnan Brakmić - avatar Adnan Brakmić

OPREZ! Za infekciju bankarskim trojancem Zusy dovoljno je da pređete kursorom miša preko linka

  Verovatno ste bar jednom čuli ili videli upozorenje da onemogućite makroe i da budete posebno pažljivi kada ih omogućavate dok otvarate Microsoft Office Word dokumente. Razlog zbog čega je malo...

Read more

Hakovani u prevodu: Pomoću titlova napad…

25-05-2017 Hits:479 IT Novosti Adnan Brakmić - avatar Adnan Brakmić

Hakovani u prevodu: Pomoću titlova napadači mogu hakovati vaš računar dok gledate filmove

  Ako gledate filmove sa prevodom, možda će vas zabrinuti da mali fajl kao što je titl može omogućiti napadačima da preuzmu potpunu kontrolu nad vašim računarom dok vi uživate u...

Read more

Naša preporuka!

Asteh Preporuka!

Preuzmite IVMS-4200 novu verziju. Kliknite na ikonicu ispod
Za uputsvo kako podesiti i instalirati posjetite našu stranicu preuzimanja.
Asteh predlaže AVAST, čak i free verzija se pokazala
veoma dobro na računarima koje smo radili, a vjerujte,

uradili smo ih '' mnogo ''. Zato klik gore na ikonicu AVAST
i preuzmite najnoviju BESPLATNU verziju!

---------
Preuzmite Android Aplikaciju Asteh Servis Racunara
gdje mozete vidjeti najnovije vijesti iz IT Svijeta bez
reklama !


Twitter

Poslovni korisnici

Za korisnike sa više računara i lokalnom mrežom nudimo mogućnost ugovornog održavanja gdje za paušalni mjesećni iznos mogu ostvariti usluge stalne IT podrške.

FACEBOOK

Dodajte nas u prijatelje!
samo kliknite na ikonicu iznad

Galerija

  • CCTV_5
  • Opis: Asteh CCTV
  • Primjer slika_4
  • Opis: Asteh Video Nadzor